I månedene etter at Johan døde hadde jeg tatt noen viktige avgjørelser for fremtiden. Jeg ville begynne på sykepleierstudiet. Og jeg ville forsøke å få et nytt barn.
En av tingene jeg husker best fra den siste tiden på sykehuset, er at Johans lege sa til oss at vi måtte holde oss til livsplanen vår. Og den viktigste planen for oss var å få flere barn. Tanken på å kun ha et keisersnitt-arr, og ikke ha et levende barn, var vond for meg. Arret på magen var som en påminnelse om alt det vonde som skjedde med Johan og oss.
*
Psykologtimene med Kirsten var viktige, for hun støttet meg i at jeg skulle gi meg selv en sjanse.
På grunn av genfeilen, den vi ikke ante fantes da jeg var gravid med Johan, og som jeg var bærer av, fikk vi muligheten til PGD-behandling, der eggene gentestes.
Prosessen med PGD-reisene våre til Ullevål og siden til Karolinska i Stockholm, kunne vært en egen historie. Den var spennende, håpefull og krevende, både fysisk og psykisk.
Heldigvis hadde jeg Kirsten med meg i prosessen. Det gikk mange e-poster frem og tilbake mellom henne og meg.
*
Den viktigste støtten min disse årene har vært Anette og familien min, men den faglige hjelpen fra Kirsten var avgjørende for at jeg skulle komme meg gjennom studiene.
Mang en opplevelse førte til hastetimer hos Kirsten for å finne fotfestet igjen. Ønsket om å gjennomføre, ønsket om å klare det, ønsket om mer normalitet, og tvilen på om jeg var sterk nok, gikk hånd i hånd.
Forståelsen av at jeg var mer preget og mer skadet enn jeg var klar over, har gitt meg mer aksept for at det treårige studiet ble til syv lange år for meg. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har begynt på nytt, tatt pauser og fått panikk, i løpet av disse årene.
Jeg har ikke blitt diagnostisert med posttraumatisk stress-lidelse og har heller ikke blitt utredet for det, men jeg gjenkjenner symptomet med brått å bli kastet tilbake til vonde opplevelser.