Adelie - portrett
Adelie Løvås Bruun. Foto: Privat.

Tekst: Line Schrader og Mary Anne Rekdahl Foto: FUS Hovsveien barnehage - opprinnelig trykket i Oss foreldre imellom 3/4-2013

At barna får med seg hva dagen handler om, viser følgende samtale mellom Mary Anne og et av barna da de lagde grønnsakssuppe til LUB-dagen:

Mary Anne: Er det noen som vet hvorfor vi lager denne suppa?
Jenta: Fordi vi skal ha LUB-dag i barnehagen og skal selge den til alle mammaene og pappaene.
Mary Anne: Helt riktig!
Jenta: Pengene vi får inn, skal vi sende til LUB sånn at de kan finne ut hvorfor noen barn dør.

– Sånne refleksjoner viser at det er viktig med åpenhet og samtaler selv om det er vanskelige temaer vi snakker om, sier Mary Anne.

Åpenhet ble naturlig

Åpenhet overfor barna ble naturlig helt fra begynnelsen av.

– Kriseteamet anbefalte oss å holde barnehagen åpen med en gang etter dødsfallet. Vi ble så sinte, vi mente at vi trengte å stenge: hvordan vi skulle klare å jobbe? I ettertid ser vi at det var det beste vi gjorde. Vi fikk pratet med barna og foreldrene, vi fikk vært sammen. Vi fikk tid og rom til å sørge i barnehagen, forteller Mary Anne.

– Vi ansatte hadde mye følelser på denne tiden, og vi kunne plutselig begynne å gråte. Vi forklarte til barna at vi var lei oss og hvorfor. Barna fikk komme med sine refleksjoner, sier Mary Anne. Slik ble barna naturlig involvert. Noen av barna viste ikke noen reaksjoner på det som hadde skjedd, mens andre lekte mer død og begravelse i tiden etterpå.

Dette er vår hjertesak

Med LUB-dagen har barnehagen funnet en meningsfull måte å minnes Adelie på, samtidig som det hjelper dem å bearbeide den traumatiske hendelsen.

Adelies tre
Dette epletreet ble plantet til minne om Adelie på hennes ettårsdag.

– LUB-dagen er en dag med blandete følelser. Helt siden høsten gjorde sitt inntog, har flere av oss kjent på kroppen at det nærmer seg. Luktene, bladene som skifter farge og faller til bakken assosierer vi med den dagen vi alle så gjerne skulle vært foruten. På selve dagen hadde flere av oss et stort behov for å gå gjennom hva som skjedde, høre hverandres vinklinger og få følelsene opp og ut. Det var tid og rom for mange klemmer, tårer og trøst og bare å få være sammen. Det tar lang tid å bearbeide noe sånt, forteller Mary Anne, og fortsetter:

– Samtidig er LUB-dagen blitt en fin dag. Vi samles, familien til Adelie er der. Det er godt og vondt. Det er blitt en dag hvor vi kan bidra med å gjøre noe. Dette er vår hjertesak!

Døden ikke tabu her

– Det er viktig at alle vet hva som skjedde. Vi merker at barna rundt LUB-dagen blir mer opptatt av hva som skjedde og av døden generelt, forteller Mary Anne, samtidig som hun understreker at døden ikke er et hovedfokus når de har samlinger.

– Vi fokuserer på at vi vil hjelpe de som har mistet barn så de kan få vite hvorfor barna døde. Ellers snakker vi naturlig om døden når barna tar det opp, når de kommer med sine refleksjoner. Døden er naturlig. Barn har ikke vondt av å vite at folk kan dø, og at også barn kan dø. Døden er ikke noe tabu her.

Et godt sted å være

– Dette har forandret oss som barnehage, sier Mary Anne, som bare hadde jobbet to måneder i den nyoppstartede Hovsveien FUS barnehage da Adelie døde.

– Det ble utgangspunkt for samarbeidet i barnehagen. Vi la bort alle planer, vi ville bare være sammen med barna. Det var viktigst for oss.

– Selv om vi selvfølgelig skulle ønske vi aldri hadde opplevd en sånn situasjon, har det skjedd mye vi heller ikke skulle vært foruten, sier Mary Anne, og fremhver den nære kontakten de har fått med barna og foreldrene, de gode samtalene og hvordan de bryr seg om hverandre. Barnehagen får gode tilbakemeldinger fra foreldrene, som ser at det er godt å være der.

– Vi er del av en kjede, FUS, der visjonen er at vi skal jobbe med hverdagsmagi. Dette passer oss veldig bra. Vi ser at de små øyeblikkene betyr mye, som når nye vennskap oppstår.

Adelie skulle gått på Storbasen nå, en aktiv fireåring i full lek ute sammen med de andre barna. I stedet står det et lite epletre der, plantet til minne om Adelie i forbindelse med ettårsdagen hennes. Midt i blant lekende barn, klatrestativer og husker, vokser Adelie-treet seg høyere og kraftigere år for år. Adelie vil alltid være en del av barnehagen.

Enorm giverglede og engasjement!

Høstmarked i barnehagen ga ny rekord: Over 30 000 kroner til LUB! Som de foregående årene var oppmøtet blant barnas familier enestående.

Velkommen skilt til høstmarked

– Det er tydelig at dette er en dag og en sak foreldrene gjerne stiller opp for, sier Mary Anne Rekdahl, som er stolt og rørt over engasjementet. I år arrangerte FUS Hovsveien barnehage høstmarked istedenfor fjorårets loppemarked.

– Vi hadde salgsboder hvor vi solgte ting vi hadde samlet inn fra barnas familier, venner og kjente. Vi fikk inn utrolig mye fint: alt fra luer, til klær, kjeks, sukkertøy, hjemmelagde trekasser og mat, forteller Mary Anne Rekdahl.

Det ble servert grønnsakssuppe som barna var med å lage, og det var salg av kaker og kaffe.

Fra markedet

Det populære lykkehjulet og ansiktsmaling var med også i år, i tillegg til loddsalg med premier samlet inn fra bedrifter og butikker i nærmiljøet.

I forkant av arrangementet ble de gledelig overrasket av en av de større jentene i barnehagen.

– Hun hadde på eget initiativ solgt tegninger til familie og venner, og overrakte stolt glasset med penger til oss. Dette rørte oss alle dypt, og med tillatelse fra jentas foreldre satte vi glasset frem sammen med et bilde av jenta og en liten fortelling om initiativet hennes, forteller Mary Anne.

Arrangementet gikk over all forventning.

– Jeg nevnte i pausen denne dagen at det ville vært morsomt å overgå fjorårets sum, men at det ville være vanskelig, vi fikk jo inn hele 18.000 kroner da. Det var derfor med sjokk, glede og gåsehud jeg fikk vite at årets LUB-dag innbrakte 30.486 kroner! sier Mary Anne.

Fra markedet


Adelies foreldre, Grete Løverås Bruun og Daniel Bruun, er rørt over engasjementet:

– LUB-dagen og alt engasjementet rundt gjør 4. oktober til en lettere dag å komme seg gjennom. Det er godt å se at så mange bryr seg og ønsker å støtte, samtidig som det er et konkret og meningsfylt gjøremål for oss akkurat den dagen, sier Grete.

Tusen takk for fantastisk støtte til LUB!

  • 4. oktober 2010 døde Adelie Løvås Bruun (11 mnd) mens hun sov i barnevogn ute i barnehagen. Ingen dødsårsak ble funnet, diagnosen ble krybbedød.
  • FUS Hovsveien barnehage arrangerer LUB-dag 4. oktober hvert år.
  • Inntekten går til LUBs forskningsfond for å bidra til å finne svaret på krybbedødsgåten.
  • Adelies lillesøster, Anna (2,5 år) går nå i samme barnehage.
i