Tekst: Anne Myrvang, prosjektleder

Det hele startet med en bli-kjent-kveld på fredag hvor vi først møttes i 18 tiden for å få hilst på hverandre før vi gikk til en fantastisk middag. På lørdagen startet prosjektleder Anne Myrvang dagen med et lite foredrag om hvorfor og hvordan initiativet til å holde besteforeldretreff startet, deretter ble det omvisning med guide på Herregården hvor vi fikk en flott tur tilbake i historien rundt herregården og industrien i Orkanger. Det ble en flott reise i tiden hvor vi fikk sett på den rikdommen og ikke minst den betydningen Herregården hadde for samfunnet i gamle dager.

Etter en reise i tid måtte vi tilbake til nåtiden. Sulten hadde sneket seg ubemerket inn under den flotte stunden, og tiden var kommet til å nyte stedets fantastiske lunsj.

Å være der for søsken

Deretter holdt Marit Hermanrud et lite foredrag om søsken og hvordan vi som besteforeldre kan være der for dem når de mister et søsken, og også for dem som er født etter at søskenet døde. Marit tok også opp hvordan det er å komme tilbake i barnehage og skole etter å ha mistet en bror eller søster. Vi besteforeldre kan være en kjempefin ressurs for både foreldre og søsken bare ved å kunne få være der for dem.

Mange spørsmål til foreldre

Line og Stig-Morten Negård fra Sør-Trøndelag fylkeslag holdt et lite foredrag om hvordan det er å miste et lite barn og deres oppfatning av verden rundt dem i tiden etter at de mistet lille Isak. Etterpå åpnet de for spørsmål fra oss besteforeldre så vi kunne få en bedre forståelse for hvordan vi kan være der for foreldrene og hverandre i en slik tragisk situasjon. Det var mange spørsmål, og det var godt for mange å få svar på spørsmål de lenge hadde lurt på. Dette viser hvor viktig det er for både foreldrene og besteforeldrene å ha noen å snakke med som har vært i samme situasjon. Det er lettere å spørre og å få svar når du har noen andre enn dine egne å snakke med.

Fin minnestund i grotte

Det ble så en tur med buss til Orkla Museum med omvisning i grotten til Løkken verk, en fantastisk reise i tiden hvor vi fikk innblikk i hvordan gruvedriften var før i tiden. Turen endte opp inni gruva hvor vi kom til Fagerlisalen. Det var det tent levende lys i hele grotterommet, hvor Line og Stig-Morten hadde ordnet i stand til en minnestund for våre kjære barnebarn, med nydelig musikk og diktlesning. Denne stunden sitter nok i oss alle og enhver enda, det ble en meget fin minnestund for oss alle. Dagen ble avsuttet med en herlig middag på Herregården.

Vil jobbe for nytt besteforeldretreff

Søndagen snakket vi om det vi hadde gjort i løpet av helgen og om veien videre. Skal vi satse på flere besteforeldretreff? Vi mener det absolutt er behov for et slikt arrangement. Vi nedsatte derfor en komité på fire besteforeldre som skal jobbe for å arrangere et nytt treff til neste år.

Konklusjonen etter helgen ble at det er utrolig viktig å ha en slik setting hvor også vi som besteforeldre kan være til støtte for hverandre. Ikke minst er dette en helg som vi vier bare til barnebarna vi har mistet. Gjennom å være sammen får vi krefter til å gå videre i livet uten at sorgen tar helt overhånd. Vi kan også være en uvurderlig støtte for hverandre og for våre barn og barnebarn.
Vi håper vi får til et treff også til neste år, og at mange flere besteforeldre da vil komme og kjenne samholdet en slik helg gir.