Efter Inez er en dokumentarfilm av Karin Ekberg. I filmen får vi følge et ungt par under en vanskelig tid i livet.

Denize og Filip har forberedt alt: babyseng, barnevogn, små klær, til og med bilsetet er montert. Barnet de venter kan kommer når som helst. Men på en siste rutinekontroll blir jordmor stille. Hun finner ikke lenger noen hjertelyd.

Filmen utforsker ulikheter i sorg, hvordan sørgende blir møtt og om det finnes tabu i møte med sorg. Vi får følge paret i filmen på en følelsesmessig reise fra bunnløs sorg, til håp, varme og uventet glede mot slutten av filmen.

Filmen er 76 minutter. Se trailer her.

Karin Ekberg har tidligere laget den omtalte og prisbelønnede filmen Att skiljas (2014) som ble vist på NRK og festivalen Nordic Docs i Norge 2014.

100 etterlatte, pårørende og fagpersoner møtte opp på prøvevisning i Oslo

Salen i Kunstnernes Hus var fullsatt da LUB Oslo og Akershus fylkeslag inviterte til prøvevisning av "Efter Inez" 20. september. Initiativtaker og etterlatt mamma Kristina Hafredal (bildet) ønsket velkommen. Regissør Karin Ekberg var til stede og fortalte om arbeidet med filmen i samtale med Mari Skjerden fra fylkeslaget etter filmvisningen. Det ble et sterkt møte.

Kristina Hafredal
 
Karin Ekberg la ut følgende tekst på facebook om arrangementet (se også fb-siden Efter Inez):

"Igår var jag i Oslo och förhandsvisade Efter Inez på vackra Kunstnernes Hus för en fullsatt salong. Det började egentligen för många månader sen när jag blev kontaktad av en svensk-norska, Kristina Hafredal, som sa att hon behövde filmen för att bearbeta sin sorg efter dottern Hilma, och att hon inte orkade vänta till sändningen på NRK. Vi har haft många samtal och mejl sen dess och tillsammans med Landsforeningen uventet barnedød har hon skapat ett arrangemang där inte bara hon själv, utan 100 personer, fick spegla sig i Denize och Filips livsresa och dela sina tankar efteråt. På plats fanns också NRK som fick med sig många idéer inför kommande sändning. Nu reser jag vidare, djupt rörd av att vår film hamnat i så goda händer i vårt grannland."

Mari og regissøren
Mari Skjerden (t.v) intervjuet regissør Karin Ekberg på scenen.

Filmen er en samproduksjon med SVT, med støtte fra Svensk Filmindustri og Nordisk Film og TV fond, i samarbeid med NRK.

Arrangementet ble støttet med midler fra Extrastiftelsen.

Efter Inez er beskrevet som en håpefull film om sorg og kjærlighet. I mars 2017 vant filmen Tempo Documentary award med motiveringen: En film som er vanskelig å se, vanskelig å gjøre, men som bryter en stillhet og gir oss en dypere forståelse for livets vilkår. En film om tap, men fremfor alt om kjærlighet - og, som takket være filmerens respektfulle følelse for integritet og ikke minst Denize og Filips mot og generøsitet - etterlater oss med en takknemmelighet for å få innsikt i noe som ingen noensinne egentlig vil vite; hvordan det er å leve med sorg.

 

i