Tekst og foto: Line Schrader

For fire år siden opplevde Vilde sitt livs mareritt da sønnen Vetle døde i magen to uker før termin. Det er tydelig at Vilde har gått mange mil siden den gang når hun erklærer at hun nå har fått drømmejobben.

– Her kan jeg få lov til være til stede for andre mennesker! Jeg har selv erfart hvor viktig LUBs arbeid er for rammede familier, sier Vilde. Det begynte med at hun ble med i nettforumet Englesiden og deretter i en sorggruppe.

– Det var avgjørende å møte andre som har mistet selv og se at det går an å komme et annet sted. Jeg ønsker å være med på å gjøre dette for andre, forteller Vilde, som gjennomførte kurset i frivillig sorgstøttearbeid i fjor høst og har ledet sorggruppe siden.

– Jeg brenner også for forebygging så ingen andre skal oppleve det samme som oss.

Et kreativt innslag

Vilde er et friskt pust på LUBs kontor med sin utdannelse innen kommunikasjon fra Westerdals. Hun har mange års erfaring fra reklamebransjen og har utarbeidet kampanjer for flere merkevarer, blant annet Røde Kors. Dette vil komme godt med når hun nå skal bidra i videreutviklingen av LUBs kommunikasjons- og innsamlingsarbeid.

– Vi kan gjøre mer på sosiale medier, det er gode plattformer for å ufarliggjøre og snakke om sorg og forebygging av barnedød, sier Vilde, som har fått frie tøyler på LUBs Instagram-konto der hun så langt har startet serien #mittlub.

Vilde har også fått ansvar for å koordinere LUBs forskningsfond og prosjekter støttet av ExtraStiftelsen.

– Jeg håper å få flere medlemmer til å søke ExtraExpress-midler. Det er en enkel og god måte å finansiere lokale aktiviteter som kan bety utrolig mye for rammede familier, sier Vilde.

– Jeg ønsker også å bidra til at vi finner ut mer om hvorfor barn dør i mors liv og å løse krybbedødsgåten. Tenk om jeg kan klare å engasjere flere forskere til å forske på dødfødsler!

Vilde har jobbet i LUB siden midten av mars og trives godt så langt.

– Arbeidsoppgavene er varierte og det er gøy å sette seg inn i nye ting, som å skrive artikler til dette medlemsbladet. Det er også et godt arbeidsmiljø her med mye positiv energi, sier Vilde, som jobber 80 prosent fram til høsten fordi hun er delvis i foreldrepermisjon med lille Alfred på ett år. I tillegg har hun Veslemøy på åtte og Torbjørn på tre år sammen med samboeren Anders. Det er travle dager hjemme i Bærum, og Vilde legger ikke skjul på at det er godt å få litt «pusterom» på LUBs kontor på Majorstuen.

Vet det er håp

Vilde skal ta del i oppfølgingen av nyrammede fra kontoret parallelt med fortsatt å lede sorggrupper som frivillig. Kan det også bli vanskelig å jobbe så mye med ande etterlatte?

– Jeg er ydmyk for hva framtiden kan bringe, men jeg har levd med dette i fire år. Jeg har truffet andre etterlatte i mange sammenhenger og har erfart at jeg takler det så langt. Jeg trodde det skulle bli tøft å lede sorggruppe, men det er også en mestring i det. Jeg vet de etterlatte kan får det bedre, jeg ser at det er håp.


Opprinnelig publisert i Oss foreldre imellom 1.18