Tekst: Line Schrader - opprinnelig publisert i LUB-magasinet 1.20

Tidlig i januar 2020 møttes to fotografer fra hver sin kant av landet, med et brennende ønske om å hjelpe foreldre som opplever det største tapet av alle. Det ble starten på foreningen Stille.

Trine-Lise Henriksen fra Oslo og Sunniva Engen fra Stavanger deler et sterkt engasjement som er blitt tent gjennom deres møter med foreldre som har mistet barn. For Trine-Lise ble et uventet fotooppdrag utløsende.

– Da en av mine kunder ringte meg en knapp uke før jul og spurte om jeg kunne komme og ta bilder av hennes lille datter som døde i magen, var jeg ikke i tvil. Dette skulle jeg få til. Dagen etter dro jeg til sykehuset og fotograferte babyen, og familien, forteller Trine-Lise som til daglig jobber som flyvertinne og nyfødtfotograf. Det ble et sterkt møte med en nydelig liten jente, Thelma Louise, og en stolt familie i stor sorg.

Trine-Lise Henriksen

– I ettertid har jeg forstått hvor mye dette har betydd for familien, sier Trine-Lise. I sin jobb som nyfødtfotograf har hun hatt mange forskjellige kunder med ulike historier.

– Jeg har flere ganger tidligere hatt tanken om å kunne bidra med dette og har også forsøkt å få til et samarbeid med sykehusene, men dessverre har ikke det vært mulig som privat fotograf.

Sunniva Engen

Engasjementet startet med «regnbuebabyer»

Sunniva føler seg privilegert som gjennom sin jobb med å fotografere nyfødte og barn, får mulighet til å komme svært tett på familier. Over mange år har hun fått høre gripende og sterke historier om tap og sorg.

– Jeg møter mine kunder i en lykkelig situasjon, hvor ting har gått bra, men noen ganger bærer denne lykken preg av smerte og savn etter noen som skulle vært der. Dette var min første motivasjon for å starte med frivillighetsarbeid, gjennom å fotografere «regnbuebabyer», for foreldre som hadde opplevd tap i tidligere svangerskap, forteller Sunniva.

Engasjementet for å fotografere døde nyfødte ble tent på brutalt vis:

– Da en av mine aller nærmeste mistet barnet sitt tre uker før termin i 2019, ble jeg lamslått! Jeg hadde så lyst til å kunne hjelpe henne, men i frykt for å trå feil, våget jeg ikke å spørre om de ønsket at jeg skulle forevige Ulla på profesjonelt vis. Det er noe jeg alltid vil angre på.

Vil hjelpe med å skape minner

Gjennom den frivillige organisasjonen Stille håper de to fotografene på sikt å kunne hjelpe rammede foreldre over hele Norge med å skape minner. Foreløpig er det kun Vestlandet og Osloområdet de dekker, men de ønsker å få fotografer fra hele landet med i foreningen. I tillegg er det viktig at alle nylig rammede foreldre får vite om tilbudet så raskt som mulig, helst på sykehuset. Her kan LUB bidra gjennom våre kanaler.

– Dette er et fantastisk tilbud som LUB gjerne vil hjelpe med å gjøre kjent. Vi kjenner til lignende organisasjoner i utlandet, og har lenge ønsket å få dette også i Norge. Bildene er ofte de aller viktigste minnene familien har av babyen videre, de gjør tapet mer virkelig, også overfor omgivelsene, sier fagsjef i LUB Trine Giving Kalstad.

– Jeg har et brennende ønske om å kunne bistå med min kunnskap og mine verktøy, å hjelpe foreldre i en bunnløs sorg, slik at de kan få noe håndfast å ta med seg videre, når de må skilles fra sin lille. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe, og her kan jeg gjøre mitt «noe», avslutter Sunniva.

Stille
 

Foreningen Stille ble etablert av Sunniva Engen og Trine-Lise Henriksen. Begge er profesjonelle fotografer, spesialisert på nyfødte.
Formålet er å kunne bistå foreldre som mister et lite barn, gjennom å ta profesjonelle bilder av de små, enten på sykehuset eller hjemme om foreldrene velger å ta barnet med hjem. Bildene tas helt etter foreldrenes ønske.
Tilbudet er frivillig basert og helt gratis for foreldrene.

Foreningen dekker foreløpig Vestlandet og Osloområdet, men ønsker å dekke et større område etterhvert.

De håper å få flere fotografer med i foreningen, og tilbyr opplæring til de som ønsker å være med.
For å bli fotograf i Stille må du være registrert i Norges Fotografforbund.

Kontakt:
Trine-Lise Henriksen - 91328774 / post@trlxphotography.com
Sunniva Engen - 93021610/ photo@sunnivaengen.com
www.foreningen-stille.no

i

Publisert 02.07.2010