Høsten 2013 skjedde det utenkelige. Silje og Rudis første barn, Torjus, døde i brå sykdom. I underkant av et år etter kom lillebror Nikolai.

– Sorgprosessen og en ny graviditet har vært energitappende. Kiloene kom krypende, selvfølelsen sank, mestringen var på bunn og humøret deretter. Jeg ønsket hjelp for å få overskudd til å bli en god mamma og kjæreste, sier Silje som er en av fire heldige deltakere i Sprek-prosjektet, plukket ut blant 130 søkere. De har fått profesjonell hjelp mot deltakelse i det 4,2 mil lange rennet Hovden Tour 21. mars 2015. I en periode på 11 uker har deltakerne trent tre økter i uka inklusiv en fellestrening. I tillegg har de blogget på avisens nett og papir ukentlig. Målet er å bidra til en varig livsstilsendring ved å skape mestring og gode treningsopplevelser.

Enorm mestringsfølelse

Prosjektet har gjort underverker.
– Jeg har fått en enorm mestringsfølelse! Etter at vi mistet Torjus ble ting som før var lett, veldig vanskelig. Jeg klarte ikke å gå ut med søpla, ta inn posten og vaske gulvet på samme dag. Jeg måtte legge lista veldig lavt, forteller Silje, som følte hun mistet noe av personligheten sin.

– Nå klarer jeg mye mer. På gode dager er jeg nesten som før. Kombinasjonen av trening og frisk luft har vært veldig bra. Under teknikktreningen har jeg måttet være fokusert, og da har jeg vært ”tankefri”. Andre ganger har jeg gått turer da jeg omtrent har kjent Torjus sitte på ryggen, forteller Silje som også trenger å kjenne på melankolien og savnet.

– Jeg har vært gladere og hatt mer overskudd, sier Silje.

Blogging som terapi

– Selv om bloggingen har vært slitsom, har det hjulpet i sorgbearbeidingen. Å skrive ned tanker og følelser har fungert som selvterapi.

– I begynnelsen var vi redde for sårende kommentarer. Vi følte oss sårbare som skulle dele noe så personlig i offentligheten, sier Silje som understreker at Rudi har stått sammen med henne hele veien.

– Dette er vår historie.

Frykten gikk raskt over. Responsen har vært overveldende.

– Vi har fått masse støtte!

Bra for kjæreste og barn

Mens Silje har brukt tid på blogging og på å finne skiføre, har hun måttet overlate kontrollen hjemme til Rudi.

– Rudi har også opplevd mestring av å ta seg av både barn og husarbeid. Han har fått masse kvalitetstid med Nikolai. I tillegg har han nok merket ringvirkninger av mer aktivitet og energi og et sunnere kosthold, forteller Silje.

– Vi har begge fått et spark bak og god hjelp ut av en ond spiral.

Silje er spent på veien videre, men har tro på varig endring.

– Jeg har fått smaken på å trene, jeg har kjent hvor godt det er.

Innsamling til LUB

Fram mot i Hovden Tour oppfordret Silje til å sende SMS med ”LUB” til 2490 og gi 100 kroner til LUB.

– Jeg hadde lyst til å benytte denne muligheten til å markedsføre LUB slik at andre som kommer etter oss kan bli møtt med et like flott tilbud som vi ble. Uten LUB vet vi ikke hvordan det hadde gått med oss, sier Silje.

i

Opprinnelig trykket i Oss foreldre imellom 1.15, tekst: Line Schrader
 

Se også:

Den fysiske sorgen