I midten av januar besøkte LUB Rogaland fylkeslag jordmødre på Stavanger universitetssykehus (SUS). Her overleverte de to kameraer til føden på SUS og ett til føden i Haugesund, som var representert med en jordmor. I tillegg fikk jordmødrene opplæring av to fotografer i bruk av kameraene og tips og råd om hvordan ta gode bilder av døde barn.

Verdifulle minner

Å ha bilder av sitt døde barn, er uvurderlig for foreldrene. Bilder av barnet er gjerne de mest verdifulle minnene man har. Der barnet døde før eller ved fødselen, er disse bildene de eneste minnene om hvordan barnet så ut og som stolte foreldre og søsken kan vise fram til omverdenen. Det er fra før rutine på sykehusene å ta bilder av de døde barna, men kvaliteten på bildene er ikke alltid så god.

– Oppmøtet av jordmødre var bra. De var veldig glade og takknemlige, forteller Nina Ekeland i LUB Rogaland. Dette bekrefter jordmor Vibeke Løvik ved SUS:

– Dette var kjempenyttig! Vi har praktisert å ta bilder i alle år, men aldri tenkt på hvordan vi skal gjøre det med lys og motiver. Vi pleide å ta bare et par bilder. Nå knipser vi løs og tar opp mot 70 bilder i mange forskjellige motiver, som kun av hånd og fot, og i ulikt lys. Og vi fikk tips om at babyen kan holdes litt på ulike måter, som ved amming. Det blir bilder som foreldrene lett kan vise fram til alle, der man ikke ser at babyen er død, sier Løvik.

Dessverre har de hatt bruk for kameraene noen ganger allerede. Jordmødrene har erfart at det er godt å gjøre dette for foreldrene.

– Det er veldig viktig for oss å gjøre en god jobb for disse foreldrene som har det så vondt, sier Løvik.

– Vi fikk minnepinner fra fylkeslaget som foreldrene får med seg hjem. De har satt veldig stor pris på det og gleder seg til å få minnepinnene med alle bildene.

Samlet inn penger i forbindelse med årsdag for sønnens død

Kameraene ble kjøpt inn for penger LUB-medlem Aina Tøge Johansen samlet inn i anledning at det i november var ett år siden sønnen Ordin (1,5 år) døde.

De to fotografene fra Studio Hjelm stilte opp gratis.

Tekst: Line Schrader


Se også:

Å ta avskjed med et lite barn