– Dessverre er det folk som kommer til å miste etter oss, derfor ønsker jeg så sterkt å få samlet inn penger til en kjøleseng, sier LUB-medlem Sunniva Pedersen. Bare sju måneder etter at Sunniva og Kristoffer André Pedersen hadde mistet Saga Eleah ved fødselen, startet Sunniva innsamlingsaksjon via Spleis.no til Nordlandssykehuset i Bodø.

– Det var helt nytt for meg da jeg hørte om innsamlingen til en mor i Bergen. Jeg tenkte at dette er jo helt genialt! Alle sykehus burde hatt en slik kjøleseng, forteller Sunniva som syntes det var trist hver gang Saga Eleah ble tatt fra dem for bli lagt på kjølerom.

Og hun traff tydeligvis en nerve. Etter ett døgn var det kommet inn over 70 000 kroner. Mediene begynte å ringe, og snart var Sunniva og Kristoffer intervjuet i aviser over hele landet, på NRK radio og nrk.no. Med ett var dette noe «alle» leste om og hadde fått innsikt i.

Foreldrepar holder sitt nyfødte barn i armene.
Saga Eleah ble født død 17. mars 2017. Tiden de hadde med sin lille datter var dyrebar for Sunniva og Kristoffer André. Foto: Privat.

Cubitus baby

Hele 183 000 kroner ble gitt i gaver til Sunniva og Kristoffers aksjon.

– Det varmer veldig med så stor respons! sier Sunniva. Etter grundige undersøkelser bestemte hun seg for å kjøpe inn kjølesenger fra Sverige, såkalt Cubitus baby.

Disse fine bærbare sengene er utviklet av den svenske jordmoren og forskeren Ingela Rådestad og er laget for å kunne gi foreldre mest mulig tid sammen med sitt døde barn.

– Jeg setter stor pris på at dette skjer i Norge, sier Rådestad ved Sophiahemmet Høgskola i Stockholm.

Fordi Sunniva har fått en god pris og så mange har støttet aksjonen, får alle sykehus nå tilbud om Cubitus baby. Om det skulle bli penger til overs, ønsket hun å gi dem til LUBs forskning på barnedød.

Imponerende og utrolig viktig

– Vi er imponerte over hva Sunniva har klart å få til. Vi vet at erfaringene er gode i Sverige, og vi har lenge ønsket å få dette til i Norge, sier fagsjef i LUB Trine Giving Kalstad. 

LUB hjelper Sunniva med det praktiske arbeidet med utsendelse av Cubitus baby til sykehusene og for å sikre at de blir godt mottatt og tatt i bruk. Blant annet har vi laget egen liten brosjyre med informasjon til foreldrene som følger kjølesengen.

45 kjølesenger er levert fra Sverige og er nå på vei til sykehusene.

LUB og Gabriel, Amandu og Serinas Minnefond har også gitt økonomisk støtte til innsamlingsaksjonen.

Flere innsamlingsaksjoner til kjøleseng

Sunniva er ikke alene om å ha samlet inn penger til en kjøleseng. I Bergen har Lillian Carr Grønvold via Spleis.no samlet inn til kjølemadrass (Cuddle Cot) på Haukland sykehus. Hun fikk inn 32 000 kr.
Solvår Våge Lillestøl samlet inn til sykehuset i Ålesund og fikk inn 91 000 kr.
Erik og Yaasmin Jensen har etter innsamling donert en kjølemadrass (Cuddle Cot) til Levanger sykehus i Trøndelag. De fikk inn kr 27 700 kr.

i

Se også:

Cubitus baby

Å ta avskjed med et lite barn

Hvordan skaper man minner med en død baby? (intervju med Sunniva og Krostoffer André på nrk.no 2.11.17)