«Nå skal vi hygge oss og ikke tenke negativt,» er det mange som hører når det nærmer seg jul. I julen ønsker gjerne ikke menneskene rundt oss å snakke om sorgen over et barn som ikke lever. Nå skal det være sagt at det å snakke om død og sorg alltid er vanskelig, men på denne tiden av året er det på en måte litt ekstra utfordrende. Og kanskje er det de nærmeste som vi forventer mest av som skuffer mest.

Å gå inn i julehøytiden som rammet er utfordrende – du skal manøvrere deg gjennom møter med glade mennesker uten å falle fra hverandre eller ødelegge for alle andre.

Mange gruer seg til julen. Noen velger å reise bort for å slippe å forholde seg til familie og venner, mens andre gjør sitt beste for å holde ut familieselskapene.

Før jul er mange ekstremt triste, redde og engstelige for hvordan julen kommer til å bli. Vi forventer at den blir forferdelig og med få lyspunkter.

I møte med foreldre som har mistet barn, hører vi imidlertid ofte at å vente på julen kan være en større belastning enn selve høytiden. Det er faktisk belastende å kjøpe julegaver, dekorere, bake, lage mat og motta julekort med bilder av deilige, friske unger. Når julen kommer er det mange som tross for at de har et barn for lite med seg inn i høytiden, klarer å hygge seg.
 

Noen tips for å komme seg gjennom jula:

  1. Det viktigste å huske på er at alle sørger forskjellig, og at hvordan vi tenker rundt julen er høyst individuelt. For noen vil ikke julen være spesielt utfordrende, det er hverdagene som er verst.
  2. Du må erkjenne at de kommende dagene eller ukene kan være veldig vanskelige. Si det høyt til deg selv – bare det å si det høyt gjør det greiere å akseptere egne følelser.
  3. Bestem deg for hva du vil gjøre i år. Ønsker du å fortsette tradisjoner eller ønsker du å begynne nye? Eller kanskje en kombinasjon?
  4. Gjør noe spesielt for barnet du har mistet. Noen liker å tenne et lys på graven eller hjemme, andre plasserer et minne eller ornament på et spesielt sted i huset eller på juletreet, mens andre igjen donerer til veldedig virksomhet i barnets navn.
  5. Snakk om barnet du har mistet. Å snakke om barnet gjør at du har det med deg inn i høytiden.
  6. Ha realistiske forventninger til deg selv. Hvis du ikke føler for å skrive julekort, så ikke gjør det. Hvis du ikke føler for å bake, så ikke gjør det. Hvis huset er ikke det reneste – hva så?
  7. Ta vare på deg selv ved å få nok søvn og spise riktig. Husk at sorg tar på både fysisk, følelsesmessig og åndelig. Sorg er hardt arbeid.
  8. Prøv å få litt fysisk aktivitet hver dag. Fysisk aktivitet lindrer stress, hindrer depresjon og bedrer selvtilliten.
  9. Omgi deg med mennesker som gjør deg godt.
  10. Hvis du trenger hjelp til praktiske ting, be om det. Hvis du ikke klarer å gjøre de daglige gjøremålene, er det greit å få noen til å hjelpe deg.
  11. Husk at de fleste vil glede seg over julen igjen – kanskje ikke i år eller neste år – men den tiden kommer.


Med dette ønskes dere alt godt for julen og det nye året.

Se også: 12 råd til deg som sørger