Lytt til låta på musikkvideoen ”Eroded heart” (YouTube).

– I musikkvideoen forsøker jeg å gjenskape litt av den forvirringen vi opplevde i løpet av gjenopplivingsforsøkene løpende gjennom kiosk, ganger og heis på vei opp til fødestuen, sier Magnus.

Han husker at han, i døgnet etter at Iver var født, så et sterkt hvitt lys hver gang han lukket øynene. Derfor har han laget videoen med bare hvitt og svart skjermbilde.

Magnus og kona Gunnfrid Fjelde mistet sitt første barn i september 2012. Iver pustet ikke da han kom til verden i en veldig rask fødsel i bilen på vei til sykehuset. På sykehuset kjempet helsepersonell i 20 minutter for å få liv i han, men det nyttet ikke. De nybakte foreldrene fikk aldri se sønnen i live.

– Vi var like fullt kjempestolte av vår nydelige og store gutt, sier Magnus. Den uka vi hadde mellom fødsel og begravelse var fylt av både stolthet og den dypeste sorg når vi viste frem gutten vår til andre.


Bearbeidet sorgen gjennom musikken

I tiden som kom savnet Magnus musikk som ga ham noe i en periode med følelsesmessig kaos og sorg.

– Mye musikk og tekster ble litt for enkle etter en slik opplevelse, og jeg fant mest trøst i musikk uten tekst eller med tekster jeg ikke forstod. Jeg hørte blant annet masse på Sigur Ros sitt album, Valtari, der det synges på islandsk.

Musikeren begynte å lage sin egen musikk og dikt for å uttrykke og bearbeide de vanskelige opplevelsene og sorgen. Det begynte med diktet ”The hurricane”, som beskriver det plutselige tapet av Iver, og endte med en EP-utgivelse med 4 låter i desember 2013. ”The hurricane” er også med som tekst på musikkvideoen.

Låtene er i stor grad instrumentale, med diverse instrumenter som blant annet piano/tangentinstrumenter, perkusjon, trommer, gitar og bass, og med noe tekst og sang innimellom. Magnus, som til daglig jobber som lærer på videregående musikklinje i Sandnes, har fått med seg flere musikervenner fra Stavanger på EPen.

– Jeg laget musikken mest for min egen del, men jeg har hele tiden tenkt at det er fint om andre kan finne noe mening i den, sier Magnus.

Han har ikke drevet et veldig aktivt promoarbeid og konsertbooking i etterkant av utgivelsen.

– Det oppleves tungt å selge inn fruktene av sin egen sorg til butikker og konsertarrangører.

Han og kona arrangerte selv en minnekonsert ett år etter deres sønns død. Da framførte han og mange musikervenner musikk fra Eroded heart, samt andre sanger som passer til tematikken. Dette opplevdes meningsfullt, og Magnus ser positivt på det å spille lignende konserter igjen, enten det er for LUB eller andre interesserte.

Musikken kan også lastes ned på Spotify, Wimp, Tidal og iTunes.

Se også:
Intervju i Vårt Land: Musikk for det meningsløse

 

Gir inntektene til LUB

Magnus ga nylig LUB inntektene for 2015-salget av EPen: nærmere 3500 kroner! Dette er i hovedsak inntekt han fikk da Stavanger universitetssjukehus kjøpte EPer for å gi til foreldre som mister barn.

– Vi har fått mye ut av informasjonsheftene og nettsidene til LUB, forteller Magnus om bakgrunnen for at han ville støtte LUB. Han har også gitt LUB restopplaget sitt slik at de kan selge dette til inntekt for sitt arbeid.

Tusen takk til Magnus Fjelde for den flotte gaven! Vi håper vi kan bidra til at denne sterke og annerledes musikken når ut til flere rammede foreldre.


Tekst: Line Schrader   Foto: Kristian Konstali