Tekst og foto: Line Schrader og Vilde von Krogh, opprinnelig trykket i LUB-magasinet 2.2019

En helg i oktober 2019 deltok Linda og Alexander fra Volda på LUBs årlige seminarhelg for nylig rammede foreldre og ressurspersoner. Seminaret «Å lære å leve med sorgen» er et av de viktigste sorgstøttetilbudene i LUB. 50 foreldre som har mistet barn de siste par årene og 15 frivillige ressurspersoner fra hele landet, samt fire ansatte var samlet på Leangkollen hotell i Asker.

Helgen 11.-13. januar 2022 arrangerer LUB endelig fysisk seminarhelg for nylig rammede foreldre igjen, på grunn av pandemien er dette første gang siden 2019. Vi arrangerte et webinar i stedet januar 2021. Seminarhelgen er nesten fulltegnet allerede. Meld deg på her. Vi vurderer også å arrangere nytt seminar siste helgen i oktober 2022.

i

En berg- og dalbane av følelser

I juni 2018 kom tvillingene til verden, Mathilde Alice død og Ian Scott levende. Linda og Alexander fikk sjokkbeskjeden på rutineultralyd i uke 37: de fant ikke hjertelyd på den ene tvillingen. De vet fortsatt ikke hvorfor Mathilde døde.

– Det har vært en berg- og dalbane av følelser. Du har konstant dårlig samvittighet. Du skal være glad for den du har og samtidig sørge over den du har mistet. Det har vært krevende, forteller Linda.

– Vi vet jo hvor glade vi var for de to første barna, den enorme gleden over et nyfødt barn, og så skulle det blandes med sorgen, legger Alexander til. De to eldste jentene deres er nå seks og tre år gamle.

I tillegg til at familiesituasjonen var krevende i seg selv, har det siste året vært spesielt da de har flyttet fra Østlandet til Lindas hjemsted på Vestlandet.

– Det har vært flytting, oppussing og salg av leilighet, så det er først nå i høst vi har kunnet begynne å leve litt normalt, forteller Alexander.

– Med tre små unger hjemme har det ikke vært mye tid til å sørge, du får ikke reflektert så mye over situasjonen. Når ungene er lagt, så er du sliten selv, sier Linda.

– Oss to og Mathilde i fokus

På seminarhelgen har endelig Linda og Alexander fått rom til å jobbe med sorgen over lille Mathilde.

– Det var veldig greit å få en helg der vi får litt tid sammen bare oss. Her er det oss to og Mathilde som er i fokus. Det er ikke ofte, og det tror jeg vi trengte, sier Linda.

– Ja, selv om jeg på forhånd tenkte at jeg kanskje ikke trengte det, smiler Alexander og fleiper med at det var Linda som tvang han med.

gruppebilde

65 foreldre som har mistet barn og fire ansatte var samlet på seminarhelgen høsten 2019.

Godt å møte andre i lignende situasjon

Å legge til rette for felleskap og erfaringsutveksling mellom etterlatte foreldre, er et viktig mål med helgen. Deltakerne sitter på faste gruppebord og det er lagt inn godt med tid til samtaler i alle sesjonene. Også i pausene og under måltidene er det god anledning til å knytte kontakter.

– Det har vært fint å møte andre i lignende situasjon, at alle er her under samme forutsetning, sier Linda.

– De forstår hva du snakker om, legger Alexander til.

– Du kommer ganske dypt innpå folk uten at du kjenner dem fra før. Det er en rar situasjon, men veldig godt. Du slipper å starte med høflighetsfrasene, sier Linda, som synes dette har vært befriende.

– Det første du spør om er «når mistet du ditt barn»? Det skjer ikke daglig, smiler Alexander. – Vi har en veldig sterk ting til felles.

– Alle er så åpne om seg selv og sine tanker og følelser. Du får veldig mye ut av det på kort tid, sier Linda.

Fått noe ut av alt

Linda og Alexander synes programmet har vært godt sammensatt. De har fått noe ut av hver sesjon. ­ – Det var en pangstart på fredagen. Det var veldig mye følelser på kort tid, sier Linda. Denne kvelden forteller alle sin historie, både over gruppebordet og kort i plenum.   

– Men til gjengjeld gikk det bedre etterpå, for da hadde vi vært gjennom det og hørt alle historiene, vi hadde tatt ut brodden, synes Alexander. Og han setter fingeren på akkurat den erfaringen LUB har etter 11 tidligere seminarhelger, som gjør at vi fortsetter med en såpass tøft start.

Lørdagen var det dypdykk inn i hvordan sorg kan arte seg og hva som kan hjelpe, ved LUB-foreldre Martine Isdahl Johansen og Magnus Ringø. De delte åpent fra sine vanskelige år etter at de mistet lille Leander i krybbedød i 2014.

martine og magnus
Martine og Magnus delte sine erfaringer med «å ta livet tilbake» etter at de mistet sønnen Leander i krybbedød.

LUB-medlem og kognitiv terapeut Lise Falang-Petterson ledet en sesjon om hverdagsmestring, og ga tips hvordan man kan hjelpe seg selv når sorgen herjer med utgangspunkt i «Den lille sorgboka».

Midt på dagen var det satt av godt med tid til rekreasjon. Noen gikk tur, noen deltok på yogatime og andre bare slappet av og gjorde det de selv ville.

– Vi gikk bare og la oss etter en liten tur ute først, forteller Linda. Det var godt å få hentet seg inn litt da.

Sterk minnestund

Lørdagskvelden var det minnestund for barna, ledet av ressursperson og styremedlem i LUB Mie Steine. Selv om Linda og Alexander var klar over at det sitter 65 foreldre som har mistet barn i samme rom gjennom hele helgen, ble det ekstra sterkt å se alle bildene av barna som var satt fram  og lysene som ble tent på lystreet.

– Dette var den sterkeste, men samtidig fineste delen av helgen. Det er knalltøft, men verdt det. Det er godt etterpå. Du føler deg på en måte veldig sterk sammen, sier Linda.

mie minnestund

Alle fikk tenne et lys for sitt barn på lystreet. Minnestunden ble ledet av ressursperson i LUB Mie Steine.

Konkret og morsomt om ny graviditet

– Jeg synes det var en veldig bra avslutning. Spesielt seansen om ny graviditet, hun er fantastisk til å formidle, veldig konkret og morsom, sier Alexander om LUB-medlem og forsker Line Christoffersen som holdt foredraget «Tør vi, vil vi, kan vi? Om ny graviditet etter å ha mistet».

De kjente seg igjen i mye. Linda er gravid igjen, 25 uker på vei, og de kan skrive under på at det ikke er bare enkelt.

– Det var også fint å sitte sammen med andre som hadde vært gravide igjen etter å ha mistet, og å høre erfaringene deres, synes Linda.

Bjørk
Parterapeut og relasjonspedagog Bjørk Matheasdatter holdt foredrag om sorg og parforhold.

– Seansen om parforhold var også veldig nyttig. Å se at vi sørger forskjellig, sier Alexander om søndagens andre foredrag om «å være kjærester i sorgen» ved parterapeut Bjørk Matheasdatter.

– Det er bra at helgen slutter med å ta vare på hverandre, det er en investering i framtiden!

Anne grethe
KONTAKTPERSON PÅ SEMINARHELGEN: – Det er veldig fint å kunne støtte andre og være et levende bevis på at det går an å få det fint igjen, sier kontaktperson Anne-Grete Dahl, som mistet sin Mathilde-Elise i 2010.


Publisert 18.11.2021