I dag er Tom en av LUBs besteforeldrekontaktpersoner, klar til å hjelpe andre i den doble sorgen.

– Det er spesielt når datteren din skal bli mor, sier Tom, som hadde gledet seg til å bli bestefar. Han har alltid har hatt et nært og godt forhold til datteren, Linn. Det var forferdelig å se jenta si ha det så vondt samtidig som han selv sørget sterkt over Themine.

– Når det var på det verste, var det bare svarte natta.

Høsten 2012 deltok Tom på et besteforeldretreff i Orkanger. Her møtte han andre besteforeldre som også hadde mistet barnebarn.

– Da skjønte jeg at jeg burde vært i kontakt med andre mye før. Jeg følte at det åpnet seg veldig for meg der. Det ble en ventil for følelsene, sier Tom.

Hvorfor ville du bli kontaktperson for besteforeldre, Tom?

– Jeg ble spurt under besteforeldretreffet om jeg kunne tenke meg å bli kontaktperson.  Jeg tenkte da at med mine opplevelser med å miste mitt barnebarn Themine, og alle følelser som fulgte med, kanskje kunne hjelpe andre besteforeldre som sto midt i krisen. 

Tom Torp portrettbilde

Hvorfor tror du det kan være godt for andre besteforeldre som mister barnebarn å snakke med deg eller en annen besteforelder i liknende situasjon?

– Jeg tror at det å få snakke med en som har opplevd den samme katastrofen som en bestemor eller bestefar akkurat står oppe i, gir trygghet. Det er så mange følelser i sving, både rasjonelle og irrasjonelle i denne fasen. Kanskje kan jeg bidra til at en besteforelder kan få støtte og noen svar i denne fortvilte doble sorgen de står i. Bare det å få snakke personlig med en person som har kommet igjennom en slik sorg, er viktig. Det kan gi håp.

Hva betyr Themine for deg i dag?

– Themine betyr mye for meg i dag over 5 år etter at hun døde. Jeg har henne i tankene hver dag og særlig når jeg treffer barn som er i samme alder som hun hadde vært i dag. Gjennom henne har jeg fått mye lærdom om meg selv og andre rundt meg, både om det positive og negative. Selv om det har vært veldig tøft, så har også forholdet mitt til Linn blitt styrket etter denne store katastrofen.

Hvordan er det å være bestefar for både levende barnebarn og en som er død?

– Det å være bestefar for Themine og Tilla (2 år) gir en mange tanker. En blir utrolig takknemlig får å ha et levende barnebarn, som er full av liv og latter. Og tankene går ofte tilbake til 17 mai 2011 da jeg hadde fullbårne vakre Themine i mine armer, men uten liv.

Skal du være sammen med barnebarnet ditt i sommerferien?

– Tilla drar med sine foreldre til farens hjemland Nederland i ferien. Så det blir ingen ferie sammen med henne denne sommeren, men jeg skal være barnevakt for henne noen dager. Det er topp, sier Tom.

Selv skal Tom og samboeren, Ane Reidun, reise i Nord-Norge i sommerferien. Da gleder han seg ikke minst til å besøke sin gode venn fra besteforeldretreffet, Kjellaug Sørgård, som bor i Troms og også er besteforeldrekontaktperson.

– Det forferdelige har også ført til noe godt, jeg har fått kontakt med andre flotte mennesker, avslutter Tom.

Hva er en besteforeldrekontaktperson?

Kontaktpersoner i LUB er foreldre og besteforeldre som selv har mistet barn eller barnebarn for en tid tilbake, og er kurset i å bruke sine erfaringer til å støtte andre. Se Kurs i frivillig sorgstøttearbeid.

Ønsker du å få kontakt med andre besteforeldre? Se LUBs tilbud til besteforeldre.

i

Se også:

Å miste et barnebarn