Ikke normalt med færre spark mot slutten av svangerskapet
Mange tror det er normalt at fosteret beveger seg mindre mot slutten av svangerskapet. Ny forskning støttet av LUB, viser at dette er feil.
– Resultatene våre viser at helsepersonell ikke må gå ut med informasjon om at det er normalt med mindre fosteraktivitet i slutten av svangerskapet, påpeker Eli Saastad, jordmor og stipendiat ved Høgskolen i Oslo og Akershus til forskning.no. Hun er en av forskerne bak den norske forskningsstudien Tell trivelsen, som blant annet er støttet av LUBs forskningsfond.
Resultater fra studien er nylig publisert i BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology. 1786 norske gravide kvinner har i denne studien telt spark (fosterbevegelser) fra svangerskapsuke 28. De registrerte hvor lang tid det tok å kjenne ti bevegelser én gang i døgnet da barnet var aktivt. Det viste seg at den tiden det tok å kjenne ti bevegelser var helt jevn fram til fødselen. Saastad påpeker imidlertid at aktiviteten ofte kan kjennes annerledes i slutten av svangerskapet.
Livsfarlig med feilinformasjon
– Vi vet at mange som har mistet barnet sitt under svangerskapet har kjent lite liv i forkant. Derfor er det avgjørende at gravide blir godt kjent med hva som er normal fosteraktivitet for sitt barn slik at mindre liv kan oppdages så tidlig som mulig, sier fagsjef i LUB Trine Giving Kalstad. Hun ønsker velkommen ny forskning som stadfester at barnet ikke skal ha redusert aktivitet rett før termin.
– Det er livsfarlig med feilaktig informasjon om hva som er normal fosteraktivitet mot slutten av svangerskapet, påpeker Kalstad.
Les mer om fosteraktivitet her: Lite liv i magen
Se også: Forebygging av dødfødsler
orskningsartikkelen
Winje, Saastad m.fl.: Analysis of 'count-to-ten' fetal movement charts: a prospective cohort study, BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, Volume 118, Issue 10, pages 1229–1238, September 2011, doi: 10.1111/j.1471-0528.2011.02993.x.
Basert på studien Tell trivselen som inngår i det internasjonale forskningssamarbeidet Femina - Fetal Movement Intervention Assessments. LUB har støttet både Tell trivselen og andre Femina-prosjekter gjennom flere år, både fra LUBs forskningsfond og via ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering.