Alle barn som er født døde etter 22 svangerskapsuker skal nå bli registrert på foreldrene sine i Folkeregisteret. Tidligere har det kun vært barn som ble født etter 28 svangerskapsuker som ble registrert.

Dette er en endring vi i LUB har jobbet for og ventet lenge på. Å få barnet sitt anerkjent ved å stå oppført i Folkeregisteret betyr mye for mange etterlatte foreldre. Det har vært vanskelig å forstå at de minste dødfødte barna ikke skulle regnes med her, når foreldrene både har rettigheter til foreldrepenger og blitt telt med i statistikker over dødfødte. 28 uker er en utdatert grense for å bli regnet som dødfødt, i Medisinsk Fødselsregister er dødfødsler fra uke 22 blitt registrert helt siden oppstarten i 1967.

Dette registreres om barnet

Det døde barnet blir automatisk registrert i Folkeregisteret på mor, og vil vises som fødselsdato og kjønn under «Mine opplysninger i Folkeregisteret». Barnet blir også registrert på far dersom foreldrene er gift eller farskaperklæring er registrert. Barnet blir registrert på medmor dersom medmorskap er erklært.

NB! Foreldrene må selv registrere barnets navn, les hvordan gå fram her.

i

Endring utløst av innlegg i sosiale medier

Selv om aldersgrensen i Folkeregisteret åpenbart var feil, har det ikke vært enkelt å få det endret. Vi ble derfor gledelig overrasket da Skatteetaten selv tok kontakt med LUB vinteren 2023. De hadde opplevd en storm av henvendelser fra foreldre som ville registrere navn på sine dødfødte barn i Folkeregisteret, etter at LUB hadde et innlegg i sosiale medier om at det var mulig.

Skjermbilde av FB-posten

Nå ville de snakke med oss om hvordan de kunne ivareta denne brukergruppen på en god måte.

Det ble et vellykket digitalt møte med ansatte i Folkeregisteret i Hammerfest og Skatteetaten i Oslo. Ikke bare fikk vi klarhet i de nye reglene for å registrere navn på dødfødte barn, dette ble også startskuddet for prosessen for å få inkludert de yngste dødfødte barna i registeret.

Vilde, Line og Trine i digitalt møte
Vilde, Line og Trine fra LUB i digitalt møte med Skatteetaten.

Det er ikke mangel på vilje som har ført til at det har tatt såpass lang tid før endringen nå endelig er på plass. Her har det vært mye byråkrati involvert. For hvem hadde egentlig ansvaret? Saken endte til slutt i Helsedepartementet før Skatteetaten fikk klarsignal til å gjøre de nødvendige endringene i Folkeregisterhåndboken.

Kan ta tid før fødeavdelingene har oppdaterte rutiner

LUB har nylig sendt ut e-post til alle landets fødeavdelinger om endringen og håper de oppdaterer sine rutiner og prosedyrer så snart som mulig.

Er du usikker på om ditt barn er registrert? Sjekk selv i Folkeregisteret. Finner du ikke ditt barn registrert på deg, ta kontakt med fødeavdelingen der barnet ditt ble født, og be om at de sender inn melding til Folkeregisteret.

Det er mulig å registrere barn som er født døde også tidligere enn i år. Vi har fått beskjed fra Skatteetaten om at Folkeregisteret kan ta imot melding om fødsel av barn født døde inntil 2-3 år tilbake i tid. Foreldre som ønsker å få sitt dødfødte barn registrert må selv ta kontakt med sin fødeavdeling for å spørre om de kan sende inn melding om fødsel.

Les mer om registrering av dødfødte barn, og om foreldrenes mulighet til nå å registrere navn på disse barna, her: Registrering av barns dødsfall.