Under en graviditet gjennomgår kroppen store fysiske og psykiske forandringer. Etter fødselen skal kroppen tilbake til slik den var før graviditeten. Når du har mistet et barn ved fødsel, kan kroppslige forandringer bli spesielt krevende.

Etterrier

Livmoren utvider seg under en graviditet. I de første døgnene etter fødselen vil den trekke seg raskt sammen igjen. Dette kan føre til smerter eller såkalte etterrier, særlig for flergangsfødende. Be gjerne om smertestillende tabletter dersom du er mye plaget med etterrier. Det tar rundt seks uker før livmoren er tilbake til normal størrelse. Å ligge på magen i tiden etter fødselen kan hjelpe livmoren til å trekke seg raskere sammen.

Melkespreng

Fødselen setter i gang melkeproduksjonen selv om barnet ble født dødt. På sykehuset vil du få noen tabletter som stopper melkeproduksjonen. Men det kan likevel komme litt melk fra brystene de første ukene, og du kan oppleve brystspreng. Det kan være lindrende vekselvis å bruke kalde kompresser og stå under en varm dusj. Du kan også ta smertestillende tabletter. Dersom du plages mye med melkespreng, kan det lindre å pumpe seg eller håndmelke for så å trappe ned melkeproduksjonen. Dette bør gjøres med varsomhet fordi det også kan virke stimulerende på melkeproduksjonen. Noen linner brystene sine; de binder noe stramt rundt dem. Det er viktig å vite om de forskjellige metodene og gjøre det som passer best for deg. Bruk en god og støttende BH i denne perioden.

Blødning

Fra såret i livmorveggen hvor morkaken var festet, kommer det de første ukene en sårvæske, den såkalte renselsen. Den inneholder blod, slim og sekret fra såret etter morkaken. Hvor mye og hvor lenge du blør er forskjellig fra kvinne til kvinne. De fleste har som en rikelig menstruasjonsblødning de tre-fire første dagene, deretter avtar det gradvis. Blødningen vil bli mer brunlig etter hvert som den avtar. Dersom blødningen fortsetter å være kraftig i ukene etter fødselen, eller hvis du blør i mer enn seks uker, bør du ta kontakt med lege eller jordmor.

Fordøyelsen og underlivet

Det kan være smertefullt å gå på toalettet etter en fødsel. Underlivet kan være sårt, og dersom du er sydd, kan det svi. Det er vanlig ikke å ha avføring på flere dager, spesielt dersom du har fått klyster. Mange får hemoroider under fødselen, og disse kan være smertefulle når man er på toalettet. Dersom smertene vedvarer, bør du ta kontakt med sykehuset der du fødte. Dersom du har fått en rift eller er blitt klippet, blir du sydd etter fødselen. Disse stingene skal ikke fjernes, da det anvendes en tråd som løser seg opp av seg selv. De første dagene kan det stramme og stikke litt i stingene. Lett skylling med lunkent vann og lufttørking kan være lindrende på såre sting.

Knipeøvelser

Under en fødsel blir bekkenbunnsmuskulaturen svekket, og det er viktig å trene denne opp igjen. En svekket bekkenbunnsmuskulatur kan føre til urinlekkasje og ufrivillig avføring i alvorlige tilfeller. Det har også betydning for det seksuelle samlivet at bekkenmuskulaturen trenes opp. Det er anbefalt at kvinner som har født, tar knipeøvelser tre ganger om dagen.

Vekten

Gravide kvinner legger vanligvis på seg mellom ti og tjue kilo. Rett etter fødselen vil opptil ti kilo forsvinne, men det kan ta tid å bli kvitt resten av de ekstra kiloene, spesielt når du ikke ammer. I en periode preget av sorg kan det være vanskelig å finne motivasjon til å komme seg ut. Lett fysisk aktivitet i perioden like etter fødselen gjør godt for både kropp og sjel. Matlysten forsvinner hos noen, mens andre trøstespiser. Prøv å holde rutinene med måltidene ved like.

Psykiske forandringer

En barselkvinne tar ofte lett til tårene. Det skjer store hormonelle endringer i kroppen etter en fødsel, og mange er svært trøtte. Hos en barselkvinne uten barn er fysiske og psykiske forandringer ofte kraftigere. Sorgen og savnet over ikke å ha det nyfødte barnet hos deg krever mye energi, og kan tappe deg for krefter.

Sex

Etter en fødsel anbefales det å vente med samleie til blødningene har opphørt. For sørgende par kan det ta lang tid før seksuallivet kommer tilbake til normalen. For mange er det helt uaktuelt å tenke på sex den første tiden etter dødsfallet, og ofte ønsker mannen og kvinnen å gjenoppta seksuallivet på ulike tidspunkt. Noen finner imidlertid trøst og nærhet i seksualiteten.

Mange kvinner føler seg lite attraktive etter et svangerskap, og noen orker ikke sex fordi det minner dem om hvordan det døde barnet ble skapt. For menn derimot kan sex oppleves som en ventil for sorg og sterke følelser. Det er viktig å snakke om og respektere ulike reaksjoner og behov, slik at man sammen kan finne (nye) måter å tilfredsstille hverandres behov på. Andre former for nærhet og omsorg kan være et alternativ i en periode der sex blir vanskelig (les mer i heftet Parforhold og sorg ved tap av barn).

Menstruasjon og nytt svangerskap

Den naturlige hormonbeskyttelsen som forhindrer at kvinnen blir gravid like etter fødsel forsvinner når melken blir borte. Eggløsning og menstruasjon kommer vanligvis tilbake seks til åtte uker etter en dødfødsel. Mange ønsker å bli gravide igjen raskt etter å ha mistet et barn, mens andre ønsker å vente til sjokket og sorgen er mer bearbeidet. Det finnes ingen fasit på hva som er riktig å gjøre. Det er imidlertid viktig å være klar over at et nytt barn aldri kan erstatte barnet som døde (les mer om dette i heftet Nytt svangerskap etter tapet av et barn).