Vær forsiktig med bruk av tunge dyner, og bruk sengetøy tilpasset barn i barnesengen.

Spedbarn regulerer best kroppstemperaturen sin når de ligger på ryggen. Et spedbarn kan bli overopphetet hvis temperaturen i rommet er høy, eller barnet har på seg for mye klær eller sengetøy. Vær forsiktig med bruk av tunge dyner, og bruk sengetøy tilpasset barn i barnesengen.

Bruk ikke lue inne - et spedbarn kvitter seg med overskuddsvarme hovedsaklig via hodet.

Dersom barnet sover på magen vil halvparten av ansiktet ligge ned mot madrassen og dermed skape mindre flate for å kvitte seg med overskuddsvarme. Slik tildekking av ansiktet er forbundet med økt fare for krybbedød.

Romtemperatur

Temperaturen i rommet der et spedbarn sover må være behagelig, ca. +18 grader celsius. Kjenn på barnets mage eller i nakken til babyen. Hvis det er mer enn behagelig varmt, eller hvis barnet svetter, har han eller hun det for varmt.

Kle heller av barnet når det har feber, og la det ha mindre sengetøy over seg. Pass på at barnet ikke utsettes for kald trekk - da kan barnet lettere pådra seg infeksjoner.

Utendørs vil barnet alltid trenge mer klær enn voksne.

Frie luftveier

Sørg for at barnet har frie luftveier ved at det ikke får dynen over hodet.

Ta av uteklær inne

Om vinteren er innetemperaturen ofte høyere enn den er om sommeren. Kle derfor av barnet varme uteklær når dere kommer inn på oppvarmede steder. Gjør dette med en gang, og selv om barnet sover. Slik unngår du at barnet blir for varmt.

Tildekking av barnevogn

Å dekke helt til barnevogna med (helse)tepper vil føre til at det kan bli for varmt og tett i vogna, og faren for overoppheting er da til stede. Dersom man velger å ha et teppe eller lignende foran kalesjen mens barnet sover i vogna, anbefaler vi at man lar det være gode åpninger slik at det kommer til frisk luft.

Det er bare sunt og helt ufarlig for barnet å få både frisk luft og dagslys mens de sover. Vi har dessverre ikke forskning som har sett spesielt på dette med tildekking av vogner og krybbedød, men basert på all kunnskap i dag om risikofaktorer for krybbedød, er et trangt, tett og varmt sovemiljø for barnet uheldig. Bruk av tepper kan bidra til slikt sovemiljø og derfor anbefaler vi at dette ikke gjøres, og hvis tepper brukes bør det var gode åpninger slik at frisk luft kommer til og det er god gjennomstrømning.

I 2008 ble det publisert en studie om bruk av vifter og forebygging av krybbedød; studien understreker at god utlufting og gode pusteforhold er viktig (Coleman-Phox, Odouli, Li, 2008). Dette støtter anbefalingen om at ikke tepper skal brukes foran kalesjen. Hvis man velger å bruke tepper, så bør dette være tepper med store hull eller teppet bør ikke dekke hele åpningen. Kanskje insektsnett er et godt alternativ?

Se også: Unngå tepper foran vogna

Referanse:
Kimberly Coleman-Phox; Roxana Odouli; De-Kun Li, (2008). 'Use of a Fan During Sleep and the Risk of Sudden Infant Death Syndrome'. JAMA Pediatrics. October 06, 2008, Vol 162, No. 10

Pediatrics, June 2022 From the American Academy of Pediatrics,Policy Statement: Sleep-Related Infant Deaths: Updated 2022 Recommendations for Reducing Infant Deaths in the Sleep Environment