Rådet om å sove i egen seng på foreldrenes soverom gjelder særlig det første halvåret. Det anses som godt og trygt for barnet å høre og lukte foreldrenes nærvær. Etter de første fire-seks månedene kan det være at foreldrene ikke sover godt nok fordi de våkner av barnets lyder. Da kan man vurdere andre søvnrutiner for barnet eller mor/far.

Dersom dere velger å sove sammen med barnet i foreldresengen, les hvordan du gjør dette tryggest mulig her: Sørg for forsvarlig samsoving

Hva gjør jeg når vi skal på ferie eller på overnattingsbesøk?

Å dra på ferie o.l. innebærer gjerne andre løsninger for barnet. Det viktigste er at du planlegger hvordan du kan innrette sovemiljøet tryggest mulig. Sørg for at barnet har nok plass, har et fast og rent underlag og planlegg eventuell samsoving godt. 

Noen er bekymret for madrassen der barnet skal sove borte. Det viktigste er at madrassen er fast, og bruk et rent overtrekk. Det er ikke nødvendig å ta med egen overmadrass, det blir tungvint og upraktisk. 

Det er heller ikke anbefalt å legge en ekstra barnemadrass eller tepper eller lignende der barnet skal sove. En madrass som ikke passer til sengens størrelse, og ekstra lag på tepper eller lakner øker sjansen for at barnet kan få tildekket munn og nese mens han/hun sover.

Det å for eksempel legge madrassen fra barnets reiseseng som underlag i en voksensengen som barnet skal dele med deg, anbefaler vi ikke. Dette blir ustabilt og kan heller skape risikosituasjoner enn å gjøre det tryggere (selv om det er barnets egen madrass). Det viktigste er å gjøre samsovingen tryggest mulig også når dere overnatter andre steder, da blir det en planlagt samsoving og det er tryggere enn uplanlagte og tilfeldige løsninger.

Tryggest mulig samsoving innebærer at dere ikke er nikotinbrukere, at det er god nok plass, at madrassen er fast og ren og at barnet ikke faller ned i noen sprekker. Barnet skal helst ikke sove mellom dere, dette fordi det kan bli for varmt og klamt.

Husk at de generelle rådene om ryggleie som sovestilling, å unngå røyk/nikotin, og passe på at barnet ikke blir for varmt, fortsatt er viktig. Høye sommertemperaturer kan gjøre det utfordrende. Et godt råd da er å begrense påkledning og/eller bruke et lett teppe istedenfor dyne. Alternativt kan man bruke sovepose (uten dyne oppå). 

Referanser

Se oppsummering av forskning omkring trygt sovemiljø for spedbarnet her:  
Pediatrics, June 2022 From the American Academy of Pediatrics,Policy Statement:
Sleep-Related Infant Deaths: Updated juni 2022 Recommendations for Reducing Infant Deaths in the Sleep Environment