Ryggleie bør være alle spedbarns sovestilling hvis ikke medisinske grunner tilsier noe annet. Selv om barnet kaster opp når det ligger på ryggen, er det ingen fare for at det vil kveles.

Rådet om tilvenning til ryggleie som sovestilling gjelder også for premature og lavvektige barn før de forlater sykehuset, med mindre ikke medisinske grunner tilsier noe annet. La imidlertid barnet få ligge på magen i våken tilstand – da under tilsyn av voksne.

Kan spedbarnet sove på mors bryst mens mor sover?

Det er ikke trygt å la spedbarnet sove i mageleie på mors (eller fars) bryst mens hun (han) sover. Den økte risikoen for krybbedød som oppstår når spedbarn sover på magen, gjelder også i denne situasjonen. Se ellers råd for hvordan sørge for forsvarlig samsoving.

Når barnet snur seg på magen

Når barnet selv begynner å snu seg, er det viktig at vi som foreldre fortsetter å legge barnet ned for å sove på rygg, selv om barnet velger å selv snu seg over på siden eller mage. Spedbarn som kan rulle fra rygg til mage og tilbake igjen, kan bli liggende i den søvnposisjonen de velger. Når barnet kan snu seg selv begge veier kan altså barnet få velge sin egen sovestilling.

Vi anbefaler ikke bruk av seler eller på annet vis å binde babyen fast i madrassen. Vi antar at mageleie er mindre viktig som risikofaktor ettersom barnet blir eldre. Vær imidlertid obs på å sikre barnet et trygt sovemiljø; ikke for varmt og klamt, fast og ren madrass, minst mulig ekstra i sengen av kosedyr, tepper og pute, røykfritt.

Les mer om mageleie som risikofaktor.

Engstelig for skjev hodeform?

Frykter man skjev hodeform, finnes det trygge råd som å bytte på at barnet ligger med høyre og venstre ansiktshalvdel ned. Barnet snur hodet til den ene siden, gjerne avhengig av hvor det er lyst, og ved å for eksempel variere barnets soveretning i sengen, vil hodet snus til ulike sider. Barnets hodeform endrer seg helt opp til treårsalder. Skjev hodeform retter seg som regel selv.