Dersom du velger brukt madrass, må denne ikke være for slitt eller myk. Trekket/overmadrassen må kunne vaskes på 60 grader.

Vi anbefaler at man vurderer ny madrass dersom man arver madrasser fra andre utenom familien eller hvis madrassen er blitt myk og slitt.

Vi anbefaler ingen spesiell type madrasser fordi det ikke er grunnlag for å hevde at fjærmadrasser er bedre enn skumgummi eller omvendt når det gjelder krybbedød.

Hva består risikoen i?

En godt brukt madrass er ofte blitt mykere med tiden, og anbefales derfor ikke. Dersom barnet kommer over på magen, risikerer barnet å få nesen ”gravd ned” i madrassen og pusterforholdene blir dårlige.

Brukte madrasser kan i tillegg ha rester fra gammel babyoppkast, urin o.l. som kan gi en uheldig/fremmed bakterieflora som barnet puster inn hvis det ligger på magen. Innpustede bakterier kan gi immunstimulering i luftveiene med feberstigning og forstyrrelser i åndedrettsreguleringen. Dersom barnet har en genetisk defekt her, kan død bli et mulig resultat. Risikoen ved å arve madrass fra søsken er imidlertid veldig liten forutsatt at den ikke er for slitt.

En studie* fra Skottland viser at krybbedødrisikoen er tredoblet dersom barnet bruker en brukt madrass, eller åttedoblet dersom barnet har fått en brukt madrass fra en annen familie. Likefullt er denne risikoen relativt sett veldig liten. En svakhet ved studien er imidlertid at den ikke angir i hvilken stand madrassen var i (myk, hard eller lignende).

Det er derfor minimal risiko i å bruke en madrass om igjen dersom den er brukt av bare ett søsken og den ikke er slitt, myk eller skitten. Da trenger man ikke ny madrass!

*Referanse:
Tappin D, Brooke H, Ecob R, and Gibson A. (2002): «Used infant mattresses and sudden infant death syndrome in Scotland: case-control study». British Medical Journal, 325: 1007-1009