Ikke minst Bergen - "Vestlandets perle», tok i mot oss i strålende sol og «syden-temperatur» fredag. Besteforeldretreffet fant sted helgen 16. - 18. september 2015.

Vi var 16 besteforeldre som møttes til middag på Clarion Hotel Admiral hvor Marit Galta-Oppheim, leder av fylkeslaget i Hordaland, ønsket oss velkommen. Praten gikk lett og det var hyggelig å se nye og kjente fjes igjen!

Besteforeldre på treff

Lørdag startet vi opp etter frokost. Alle hadde fått utdelt hvite hjerter med barnebarnas navn som ble hengt opp på en «minne-kvist» og et lys ble tent. Samtidig kjørte Benedikte Salomonsen musikk, "Over the rainbow». Det føltes fint og rørende å se alle navnene samlet slik.

Magne Raundalen ga gode råd

Vi var så heldige å få barnepsykolog Magne Raundalen til å delta på treffet denne gangen. Han innledet med å snakke om besteforeldrene sin støtte til foreldre i sorg. Det er ikke lett å se sine barn sørge over at de har mistet det kjæreste de har, og samtidig blir ofte vår egen sorg "satt på vent». Dette er et viktig tema som vi kaller den "doble sorgen». Magne ga oss gode råd til støtte og hjelp i sorgen, til søsken i sorg og også andre i familien.

Videre tok han opp besteforeldres støtte til andre sørgende besteforeldre. Magne snakket også om at "å håndtere" sorgen er et bedre ord enn å "mestre sorgen». «Det er jo ikke snakk om noe mesterskap!», sa han.

Til slutt hadde han en god samtale med to fine barn som begge har mistet søsken: Marius Teig-Hermanrud fra Askøy og Heidi Bildøy Østvold fra Sotra. Kanskje kan besteforeldre og barnebarn trøste hverandre lettere enn de voksne barna kan trøste sine foreldre? Spør barnebarna og del på de triste følelsene, og er de klare for å snakke kan det være godt for begge parter.

Sterke historier og gode samtaler

Etter lunsj fortalte bestefar Jonas Waldeland sin sterke historie da han fant barnebarnet Martine død i krybbedød, på hytta. Det gjore et sterkt inntrykk på oss alle, og tusen takk til Jonas for at du delte din historie med oss!

Vi hadde mange gode samtaler under hele helgen! Og som alltid i LUB-sammenheng var det rom får både latter og tårer.

Hotell Admiral Clarion tok godt i mot oss og maten var også meget god.

Jeg vil takke alle som kom for en fin og god helg. Vi besteforeldre er  også en del av LUB-familien, og kanskje blir denne delen av familien enda større på neste treff?

Hilsen Marit Lie Hermanrud

Hva er en besteforeldrekontaktperson?

Kontaktpersoner i LUB er foreldre og besteforeldre som selv har mistet barn eller barnebarn for en tid tilbake, og er kurset i å bruke sine erfaringer til å støtte andre. Se Kurs i frivillig sorgstøttearbeid.

Ønsker du å få kontakt med andre besteforeldre? Se LUBs tilbud til besteforeldre.

i

Se også:

Stiller opp for andre bestforeldre når et barnebarn dør - intervju med besteforeldrekontaktperson Tom Torp

Å miste et barnebarn